lördag 18 augusti 2012

Födelsedagstårta

Födelsedagstårta med vaniljkräm och blåbärskompott.

Kommer ni ihåg Pixiböckerna?

En Pixiebok var en liten, tunn häftad sagobok som smarta ICA-handlare hade i små korgar vid kassan, och som mammor kunde muta sina skrikande, hungriga och klängiga belöna sina söta och väluppfostrade barn med när de handlat klart.

Hemma hos oss hade vi många Pixieböcker.

En av dem hette Tant Theas Tårta.
Den handlade om en Tant, som hette Thea och som gick till affären för att köpa ingredienser till en tårta. Sedan gick hon hem och bakade tårtan. Den blev väldigt fin. Thea satte ljus i tårtan. Sedan skar hon sig en bit och åt upp den. I sin ensamhet.



Det var nämligen Theas födelsedag.

Tant Thea fyllde 33.

Mamma, som var ungefär ganska så exakt 33 år när boken införskaffades var inte nöjd. Hon förklarade bestämt att när man är 33 är man minnsan ingen Tant.

Nu råkar jag, med ålderns rätt, veta att hon hade rätt. När man fyller 33 är man då rakt ingen Tant. Sådetså.

När man är 33 är man fortfarande en ung, snygg, framgångsrik kvinna som tagit lärdom av sina misstag, men ännu inte fallit i sin mammas fotspår. Med andra ord: Underbart Nytänkande och Glamourös.



Jag gör överhuvudtaget inget Tantigt.

Alla vet ju att man ska byta baddräkt efter man har badat. Annars får man urinvägsinfektion.

Och hur många gånger har man inte behövt en papperspåse men inte haft nån? Så därför är det bra att spara på alla papperspåsar som kommer i ens väg. Man vet aldrig när man behöver dem nästa gång.

För att inte tala om Ziploc:s. De är gjorda av hållbar plast och man kan faktiskt frysa in bullar i dem fler än en gång. Diska bara ur dem emellan! Så dumt att slösa.

Pelagoner är fina blommor som passar i köksfönstret om somrarna.


Det är bra att kunna receptet på sockerkaka utantill, man vet aldrig när man behöver det!


Men man får vara på sin vakt för ICA har minsann chanserat. Om man inte tittar allra, allra längst bak i mjölkdisken så får man mellanmjölk med sig hem som går ut om två dagar. Och det finns väl ingen som dricker mjölk fort? Och att slänga mat är både oekonomiskt och klimatosmart.


Och att gå på niobio en vardagskväll är faktiskt på tok försent! Tänk bara hur trött man kommer vara på kontoret dagen efter.


Att gå i skyhöga platåskor i vår kullerstensbelagda stad är faktiskt livsfarligt. Och det ser slampigt ut. Har inte dagens ungdom vett att klä på sig ordentligt?? Och hittar de verkligen inte rätt storlek på något plagg i affären?

Och var i sina små handväskor får de plats med paraplyet om jag får lov att fråga?



Någonstans slår det mig.
Det som aldrig skulle hända.
Tanten har gjort intåg i mitt liv.



I have become my mum.



Nånstans mellan pappersåtervinningen och vinbärsgelékoket har fokus skiftat och jag är med andra ord numera snarare: Trovärdig Allmänbildad Normal och Tråkig.


Men vad gör det. Jag sparar iallafall inte gammalt paketpapper, knycker nästan oanvända servetter från mina fikagäster för att använda dem som hushållspapper eller skriver vykort för att tacka för vykort....

...hmmm.


I likhet med Tant Thea bakade jag min egen trettiotreårstårta. Men jag slapp iallafall äta den alldeles själv. Be thankful for small mercies.



Födelsedagstårta med vaniljkräm och blåbärskompott
1 tårta 20cm i diameter

Vaniljbottnar:
3 ägg
2½dl strösocker
1 tsk vaniljpulver eller frön från en vaniljstång
100g smör
1dl mjölk
3½dl vetemjöl
1 ½tsk bakpulver
1 nypa salt
Rivet skal av en citron
Sätt ugnen på 175grader. Vispa ägg, socker och vaniljpulver vitt och pösigt i en köksmaskin eller med elvisp. Smält smöret och häll i mjölken. Blanda smör/mjölkblandningen i äggvispet. Tillsätt rivet citronskal. Vänd försiktigt i vetemjöl, bakpulver och salt med en slickepott. Övermixa inte.

Dela upp smeten i fyra aluminiumformar, 20cm i diameter. Se till att formarna är smorda och täckta med ströbröd eller mannagryn.

Grädda bottnarna i 175 grader till en provsticka kommer ut ren. Låt svalna helt.

Vaniljkräm:
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver

Blanda samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull och vispa ihop för hand. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfröna. Tillsätt dem i krämen. Låt krämen sjuda på låg värme, under ständig vispning, till den tjocknar.
Undvik att bränna fast krämen i botten på kastrullen. Låt svalna.

Blåbärskompott:
2dl blåbär
1dl strösocker och 1 msk potatismjöl eller
1 dl syltsocker

Koka ihop blåbären med sockret och potatismjölet eller syltsockret till en fast sylt. Låt svalna.

Montera tårtan:
Lägg en botten på ett tårtfat. Bred över hälften av vaniljkrämen.
Lägg på ytterligare en botten. Bred på blåbärskompotten.
Upprepa med ytterligare ett lager vaniljkräm. Vänd den sista botten upp och ner ovanpå vaniljkrämen.

Klä tårtan i plastfolie. Dra åt folien hårt runt tårtan så den får en fin, jämn form. Sätt en tallrik ovanpå tårtan för att tynga ner den något. Låt stå i kylen över natten.

Nästa dag tar du ut tårtan och tar bort plastfolien.

Frosting:
3dl vispgrädde
1dl florsocker
150g färskost av philadelphiatyp (ej light)

Vispa osten till den blir mjuk och fluffig. Vispa grädden hårt i en annan bunke. Tillsätt florsocker och färskost och vispa till en fast kräm.

Bred ett tunt lager med frostingen över tårtan. Ställ in i kylen igen till dess tårtan är redo att dekoreras.

Bred sedan resterande frosting över tårtan.

Dekorera med ljus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar