måndag 8 oktober 2012

Äpple- och kaneltårta med saltad karamell

Äpple- och kaneltårta med saltad karamell

Det här är en saga om en man. Som hävdade med stor bestämdhet att ingen kvinna någonsin skulle förändra honom. Och kanske litegrann om kvinnlig list. Men bara lite.

Important disclousure: All characters appearing in this text are fictitious. Any resemblance to real persons is purely coincidental.

Really.

I mean it.


Året är 2004. En svenska i excil tar sitt pick och pack samt 243 198 132 par skor och flyttar tillbaka över Atlanten igen.
Hon märker till sin fasa när hon trycker packar ner sina paltor i pappas atlantfararväska att: Skorna inte får plats!!

Efter en panikattack stunds eftertanke packar hon ner de finaste paren i resväskan, lägger de flesta andra i kartonger, bär iväg dem till närmsta postkontor och skickar dem helt sonika till sig själv på andra sidan sjön. Till slut fyller hon en (alldeles för stor) carry-on med de sista klapprande skodonen och beger sig till flygplatsen.
Väl där väljer hon med omsorg den incheckningskö med en manlig flygvärd bakom disken.

Varför?

Alla vet väl att:
1) Män är lättare att charma
2) Denna man är flygvärd(inna). Chansen stor är att han gillar skor. Duh.

Skor och ägarinna tar sig hem till mörka Sverige igen och skorna får ett nytt hem.
De får återigen se dagens ljus på ett större företag i ägarinnans nya hemstad.

Det är nu 2006 och de män som arbetar på hennes nya arbetsplats har aldrig sett högklackade skor förut. Skorna och dess ägarinna väcker stor uppmärksamhet när de klapprar runt i korridorerna bland de andra medarbetarnas fotriktiga Birkenstock och Eccoskor.
Skorna styr sedan sin ägare mot en trevlig ungkarl i sina bästa år, som hasar runt på jobbet i sina ESD-tofflor. Mannen är trevlig på alla sätt och tycke uppstår.
Enda smolket i bägaren är mannens skor.

Han har bara ett par.

Ett par.

Du läste rätt.

Ett endaste litet (nåja storlek 45) par skor.

Och de är fula.

Och uttjänta.

Sa jag fula?

Fula. På allvar.

Flickan i berättelsen försöker på alla sätt övertyga mannen att det är dags (no shit!!!) att investera i ett par nya skor.

Hon kanske till och med sa att riktiga män alltid definieras av
1) Sina skor
2) Sin klocka
3) Sin bil

Mannen var obeveklig. Skorna var minsann inte sönder. (Man kan faktiskt knyta ihop skosnören som har gått sönder igen. Det är ju det man gör. Knyter skosnören alltså). Och förresten var de snygga. Sådetså.

Flickan byter taktik. Hon ger sig ut på stan i jakt på nya skor att komplettera med.
Inga faller mannen i smaken. Inte. Ett. Enda. Par. I. Hela. Göteborg.

Flickan ser återigen över sin strategi och grupperar om.
Hon kan ju inte ge upp. Och hon vet ju att hon har rätt.
Om hon inte kan få mannen att se att skorna endast förtjänar en plats på en rekorderlig soptipp så kan hon kanske byta ut dem?
Sagt och gjort. Flickan beger sig till Stockholm och letar hela Drottninggatan upp och ner.
Tillslut hittar hon dem.

Skorna.

I en rea-hög ligger ett par likadana skor.

Hon tar med sig skorna hem och presenterar dem för mannen.
Eftersom han har gjort gällande att det är det finaste par skor som finns redan tidigare kan han ju inte neka henne att använda dessa istället. De är ju likadana. (Nej, detta kallas inte kvinnlig list, utan logik).

Mannen går motvilligt med på att börja använda de nya skorna.
Men inte slänga de gamla.
Varför det? De är ju fortfarande utmärkta att gå med. (Andas in. Andas ut).

Åren går.

Flickan pekar alltid ut andra män som bär fina skor.
Mannen skaffar sig en blank, fin klocka.
Och bilar ångrar flickan att hon ens nämnt. Vissa saker är bättre att hålla tyst om. (Tänk på att det här är en sedelärande berättelse. BERÄTTA INTE OM BILARNA)!!!

Fler och fler par skor letar sig in i det gemensamma hemmet.
Tillslut tar mannens skor upp en hel garderob.

Flickan anar att trägen vinner när de tillsammans tillsammans tillbringar flera timmar i skoaffärer för att hitta de perfekta lagom bruna höstbootsen och sedan kör 15 mil till en affär som har rätt storlek.

Och när mannen en dag ser på TV och utbrister: -Varför har han så fula skor på sig? I TV!! vet hon att hon nått sitt mål. Mannen är omvänd.

Och därför kommer han säkerligen inte att bli arg på henne för att hon råkat köpa 5 3 par nya skor i helgen.



Om han mot förmodan skulle tycka illa vara tänker iallafall den här flickan muta honom med tårta. Närmare bestämt en trevlig höstkreation.
Den kanske inte ser mycket ut för världen (jäkla karamell). Men den är god. Jättegod.

Faktiskt.

Äpple- och kaneltårta med saltad karamell
Denna tårtbotten är bakad med "glasmetoden". Den återfinns lite överallt på internet, men här är måtten jag brukar använda.
Ett mycket enkelt sätt att alltid få perfekta bottnar.
Bestäm vilken storlek på tårta (och hur många bottnar) du vill ha. Jag har gjort min tårta 15cm i diameter och använt fyra delar. Till det använde jag 4 ägg. Se tabell nedan:

2 ägg + 1tsk bakpulver
3 ägg + 1tsk bakpulver
4 ägg + 1½tsk bakpulver
5 ägg + 1½tsk bakpulver
6 ägg + 2tsk bakpulver
osv.


Ta fram tre stora glas av samma sort.
Knäck äggen i det första. Fyll sedan det andra med strösocker till samma höjd som sockret. Fyll det tredje glaset med 1/3 potatismjöl och 2/3 vetemjöl till samma nivå som äggen och sockret. Se bild.
För chokladbotten, ta 1/3 potatismjöl, 1/3 vetemjöl och 1/3 kakao.
Byt ut vetemjölet mot glutenfrimix om du vill göra tårtan glutenfri. Ta då något mer av mixen än du hade tagit vetemjöl.

I den här smeten tillsatte jag även ½msk kardemumma i smeten.

Vispa ägg och socker luftigt. Tänk på att äggen ska vara rumsvarma.
Sikta mjöl/potatismjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i smeten. Övermixa inte.

Grädda i 175 grader i metallfolieformar (så kallade pajformar) som du hittar i din vanliga mataffär, lika många som det antal lager du vill att din tårta ska ha.
Detta är enklare än att grädda i springform för du slipper skära lager i tårtbotten.

Testa med provsticka om bottnarna är klara.

Låt bottnarna svalna helt och lossa dem sedan från formarna.

Äppel och kanelkompott
2 äpplen, skalade och skurna i tärningar
2tsk kanel
½tsk kardemumma
1msk råsocker
1dl vatten

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda till du fått en slät kräm med bra konsistens. Blir krämen för tjock kan du tillsätta ytterligare lite vatten. Låt svalna.

Montera tårtan:
Dela krämen i tårtans delar minus en (dvs i tre delar om du har fyra bottnar) och bred krämen över nedersta bottnen.
Upprepa till dess alla bottnar är monterade. Låt tårtan stå i kylskåp medan du förbereder smörkräm att spackla tårtan med.

Smörkräm till "spackel"
100g rumsvarmt smör
1½dl siktat florsocker
1msk grädde eller mjölk

Vispa smöret till dess det blivit vitt, c:a 15 min med en Kitchen Aid el. liknande eller 20min med handhållen elvisp.
Tillsätt florsocker och låt det hela gå ihop till en kräm. Tillsätt sedan grädde så att krämen får en konsistens som är lätt att breda på tårtan.

Bred ett tunt lager smörkräm på toppen och  runt hela tårtan.
Detta görs för att tårtan inte ska smula när frostingen ska bredas på senare.

Täck tårtan ordentligt med plastfolie och ställ i kylen minst över natten, gärna två dygn innan den ska ätas.
Om tårtan är lite sned kan detta justeras med hjälp av plasfolie. Vira tårtan hårt med folie och forma den till önskad form.

Saltad karamell
1 burk sötad kondeserad mjölk (finns i bakhyllan i mataffären, jag använder märket Rainbow, men det finns flera)
havssalt eller bordssalt efter smak (c:a 1msk)



Saltad karamell


Lägg burken (oöppnad) i en stor kastrull med vatten. Se till att burken alltid är helt täckt med vatten. Koka burken i vattnet i 2 timmar. Ju längre tid du kokar ju fastare blir karamellen. (Jag kokade min i 1 ½ timme och det räckte inte riktigt).
Ta upp burken och låt den svalna i kylskåp.

Öppna burken, smula saltet och rör ner det. Börja med lite och smaka dig fram. Saltet ska kännas, men inte helt ta överhanden.

Frosting
300g färskost av philadelphiatyp
1½dl vispgrädde
1dl florsocker

Vispa vispgrädden och sikta ner florsocker. Blanda.
Vispa snabbt kylskåpskall färskost och blanda sedan med vispgrädden. Smaka av. Tillsätt ev. mer socker.

Bred krämen över tårtan efter eget tycke och smak. Fluffigt eller slätt spelar ingen roll. Använd all frosting.
För att få en fin, slät yta, spola paletten i hett vatten och torka av den på en handduk med jämna mellanrum.

Ringla karamell över. Om du vill hälla över karamellen, se till att den är helt kall och tjockare än min.
Katastrof för mig, gör inte om min miss ;)

Karamell som inte vill ligga still. Eller snyggt. 
Servera resterande karamell brevid.


Tårtan håller 4-5 dagar i kylskåp och blir bara godare ju längre den står.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar